Narcos

Narcos on Netflix-tilausvideopalvelun alkuperäissarja, jonka ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin elokuussa 2015. Se on osaksi fiktiivinen kuvaelma kolumbialaisen huumekuningas Pablo Escobarin elämästä, joka piti Kolumbiaa kauhun vallassa 1970- ja 1980 -luvuilla. Escobar oli julma huumeimperiumin johtaja, joka ei epäröinyt tapattaa tahtoonsa taipumattomia kansalaisia ja virkamiehiä. Hänen menetelmiään kutsuttiinkin maassa “plata o plomo” -nimityksellä, mikä tarkoittaa, että vaihtoehtona oli ottaa vastaan lahjusrahat tai seurauksena oli luotien lyijyä. Escobarin suurin tulolähde oli kokaiinin salakuljetus Yhdysvaltoihin ja se tekikin hänestä vuosien saatossa yhden maailman rikkaimmista miehistä.

Narcos-sarja oli ilmestyessään menestys ja pian ensimmäisen tuotantokauden julkaisun jälkeen Netflix päätti jatkaa sarjan tuottamista toisella kaudella. Suosio kantoi läpi toisenkin kauden ja niinpä sarjan tekoa jatkettiin vielä kolmanteen ja neljänteenkin kauteen saakka. Sarja on brutaali ja yksityiskohtainen kuvaus tosielämän huumekartelleista ja niiden noususta maailmanlaajuiseen toimintaan. Se kuvailee osuvasti myös viranomaisten pyrkimyksiä estää rikollinen toiminta, mikä puolestaan aiheuttaa verisiä konflikteja heidän ja rikollisjärjestöjen välillä. Narcos-sarja koki niin suuren suosion kansan keskuudessa, että päätettiin kehitellä siihen perustuva peliautomaati.

Mafiaan ja alamaailmaan sijoittuvat sarjat kiinnostavat

Rikollisjärjestöihin liittyvät sarjat ja elokuvat ovat vetäneet elokuvateatterit ja kotikatsomot pullolleen vuosikymmenestä toiseen. Tosielämän pelottavista rikollisista muotoutuu viihdeteollisuuden rattaissa usein karismaattisia henkilöitä, joiden väkivaltaisuus siirtyy sivujuoneen. Narcos-sarjan neljäs kausi on muista irrallinen osio, sillä sen voi katsoa vaikka ei olisi seurannutkaan aiempia osia. Neljännellä kaudella siirrytään Kolumbiasta Meksikoon, jossa mellastavat uudet hahmot, vaikka puuhat eivät olekaan muuttuneet. Narcos-sarjan hahmoissa on usein jotain surkuhupaisaa järkyttävän tappamisen ja huumediilailun seassa. Osa kohtauksista on tahallisesti vedetty överiksi, eikä tilanteille voi olla nauramatta.

Escobarin kotikaupungissa entiset palkkatappajat toimivat turistioppaina

Narcos-sarja on saanut aikaan pienimuotoisen turistibuumin, sillä vannoutuneimmat fanit haluavat nähdä paikat ja kulmat, jossa Escobar on joukkoineen liikkunut. Huumeparonin kotikaupungista on tullut sarjan myötä pyhiinvaelluskohde monille sarjaan hurahtaneille. Kaupungin kaduilla kaupitellaan Narcos-sarja tuotteita ja Escobarin tilpehööriä. Osa entisistä kartellin jäsenistä vetää huikeisiin hintoihin kohoavia turistikierroksia paikkoihin, joissa Escobar asui, eli ja kylvi kauhua. Turismi on hyväksi Kolumbialle, mutta monen mielestä tuhansia ihmisiä tapattaneen Escobarin henkilökultin palvominen on väärin kartellin uhreja kohtaan. Fiktiivisen sarjan takana on kuitenkin todellisuus, jolla on omat uhrinsa.

Vastaa